FITCLIMBING

"let's make climbing training mainstream"

Een effectieve en bewezen training voor klimmers

visie FITclimbing

Een goed fysiek fundament, dat is altijd de basis voor goed trainen. Bouw je trainingen consistent op om echt vooruitgang te boeken. 

Het ‘koppelen’ of ‘chaining’ wordt gebruikt voor een reeks opeenvolgende trainingen, waarbij de training telkens iets zwaarder wordt om je als sporter steeds voldoende prikkels te blijven geven. De term ‘chaining’ of ‘chains’ wordt vaak toegeschreven aan het werk van B.F. Skinner, een Amerikaanse psycholoog, die aan de Harvard University werkte in de jaren dertig.

De FITclimbing visie is het bouwen van een solide fysiek frame en efficiënt trainen. Het ontwikkelen van een goede basiskracht, aerobe van anaerobe fitness en het werken met systematische trainingsplannen, zou wel eens de ‘missing links’ kunnen zijn binnen het sportklimmen?

Krachttraining bij veel klimmers vervalt al snel in specifieke krachttraining, zonder dat er eerst een goede algemene basis is gelegd. Wat als snel resulteert in blessures. Het trainen van krachtuithoudingsvermogen en uithoudingsvermogen wordt vaak gedaan met onvoldoende trainingsintensiteit en zonder gebruik te maken van optimale hersteltijden. Veel klimmers zouden veel efficiënter kunnen trainen en zo nog meer uit zichzelf kunnen halen.

Op basis hiervan en kijkend naar bestaande trainingsmethoden, in andere anaerobe en intensieve bovenhandse sporten, zijn de FITclimbing HIIT en krachttrainingen ontwikkeld.

Niet een compleet nieuwe manier van trainen. Er is eenvoudig gekeken naar hoe andere sporters trainen. Wetende dat je met een goed ontwikkeld fundament beter bestand zal zijn voor een zwaardere belasting, die bij specifiek trainen en wordt gevraagd.

HIIT- en krachttrainingen waar je begint op je eigen niveau om uithoudingsvermogen en lokaal anaeroob uithoudingsvermogen en kracht te trainen en je maximale prestatie en herstelcapaciteit te vergroten. Waarbij je heel eenvoudig schakelt van de ene naar de volgende workout voor een goede opbouw. Fysieke trainingen, waarin ook prima onderdelen als techniek, tactiek en mentale training te integreren zijn.

Bescherm jezelf voor blessures en ontwikkel haal het beste uit jezelf. Bouw eerst aan een solide basis en bouw stap voor stap je trainingen op, voor een goede balans en leven lang blessurevrij klimmen.

milestones

FITclimbing Tijdlijn

Geïnspireerd door eigen trainingservaring, het missen van echt trainen en ervaringen met blessures en geïnspireerd door het trainen van topatleten met systematische trainingsmethoden. Een overtuiging van een ‘missing link’ in het sportklimmen. De missie was geboren: “Let’s make climbing training mainstream”.

2019
Doorontwikkeling FITclimbing

Overname door FITclimbing gebruiker ‘Coach Irene’ en verdere ontwikkeling van het product FITclimbing om zo andere klimmers te kunnen helpen om te starten met trainen.

2017
Start FITclimbing app

Ingebruikname van de FITclimbing app met HIIT en Strength Workouts voor klimmers. Gebruikers kunnen hun eigen persoonlijke schema’s samenstellen of kunnen trainen met behulp van een online coach.

2014
Gestart met HIIT-trainingen

Begonnen met het maken van gepersonaliseerde High Intensity Interval Training programma’s voor klimmers voorzien van persoonlijke feedback door verzamelde informatie in Polar Flow.

2012
Samenwerking gestart met Polar voor het ontwikkelen van een HIIT trainingsmethode

Polar Nederland onderschrijft de bevindingen over sportklimmen en hartslagzone training en is sindsdien partner in de zoektocht naar optimalisatie van training voor sportklimmen.

2010
Gestart met experimenteren met training in hartslagzones

Testfase met verschillende trainingsmethoden op basis van hartslagmetingen. En het leren van de do’s en dont’s van het trainen in verschillende hartslagzones.

2008
“Let’s make climbing training mainstream”

Geïnspireerd door de systematische trainingsroutine van een Olympische atleet, die hij begeleidde, startte Michel Kleinjan met het idee om dergelijke trainingen mainstream te maken binnen het sportklimmen.