FITCLIMBING

"let's make climbing training mainstream"

Effectief en systematisch trainen

visie op trainen

Een goede basis ontwikkelen, zowel fysiek als technisch, is hét fundament om steeds specifieker trainen. Wil je gaan trainen bouw dit dan consistent op om echt vooruitgang te boeken.

‘Linken’ of ook wel ‘chaining’, wordt gebruikt als term voor een reeks opeenvolgende trainingen, waarbij de training telkens iets verder gaat om je als sporter steeds voldoende prikkels te blijven geven. De term ‘chaining’ of ‘chains’ wordt vaak toegeschreven aan het werk van B.F. Skinner, een Amerikaanse psycholoog, die aan de Harvard University werkte in de jaren dertig.

De FITclimbing visie is gebaseerd op dit principe van efficiënt en systematisch trainen om zo het beste uit jezelf te halen. Waarbij ook belangrijk is om eerst een goede basis te ontwikkelen in technische vaardigheden, een goede basiskracht en een goede aerobe en anaerobe fitness om jezelf te beschermen tegen blessures en een leven lang (zo veel mogelijk) blessurevrij te kunnen klimmen.

Het systematisch trainen en het bouwen aan een goed fundament zouden wel eens de ‘missing links’ kunnen zijn van het sportklimmen? Zo vervalt krachttraining, bij veel klimmers, al snel in specifieke krachttraining, zonder dat er eerst een goede algemene basiskracht is en al snel resulteert in blessures. Het trainen van anaeroob en aeroob vermogen wordt vaak gedaan zonder een goede basis van anaerobe en aerobe capaciteit en er wordt vaak getraind met een te lage trainingsintensiteit en zonder gebruik te maken van optimale hersteltijden. Veel klimmers zouden veel efficiënter kunnen trainen.

FITclimbing trainingen zijn ontwikkeld, op basis van trainingsmethoden, die veel in andere anaerobe en intensieve bovenhandse sporten worden gebruikt. Het is geen compleet nieuwe manier van trainen. Er is eenvoudigweg gekeken naar hoe andere sporters trainen. Wetende dat je met een goed ontwikkeld fundament beter bestand zal zijn voor een zwaardere belasting, die bij specifiek trainen en wordt gevraagd.

De FITclimbing HIIT- en krachttrainingen zijn geschikt voor iedere klimmer, ongeacht niveau. Je start op je eigen niveau en schakelt heel eenvoudig van de ene naar de volgende workout voor een goede opbouw. HIIT workouts verbeteren het aeroob uithoudingsvermogen en (lokaal) anaeroob uithoudingsvermogen, je verbetert je maximale prestatievermogen en vergroot je herstelcapaciteit. Fysieke trainingen, waarin ook prima onderdelen als techniek, tactiek en mentale training te integreren zijn. De Krachttrainingen zijn gebaseerd op de fundamentele klimbewegingen en zijn een goede voorbereiding op andere specifieke trainingsvormen.

Haal het beste uit jezelf door het ontwikkelen van een solide fundament door je trainingen stap voor stap op te bouwen en bescherm jezelf tegen blessures voor een goede balans en leven lang blessurevrij klimmen. “Let’s make climbing training mainstream”.